Wedstrijd: Six Word Stories

Doe mee aan onze schrijfwedstrijd en win een mooie prijs! Je winnende verhaal krijgt bovendien een prominente plaats op de Bibkalender van 2019.

Het concept Six Word Story is gebaseerd op het kortste verhaal ooit van de Amerikaanse auteur en Nobelprijswinnaar Ernest Hemingway. Het luidt als volgt: ‘For Sale: Baby shoes. Never worn.’  Hemingway noemde het zijn beste verhaal ooit en hij had er dus slechts zes woorden voor nodig. 

Een Six Word Story (SWS) is een compleet verhaal. ’Schrijven is schrappen’ in zijn meest extreme vorm. Een SWS is geen dichtregel, geen oneliner, geen grappige woordspeling! Een SWS moet mysterieus zijn, iets verhullen, spannend zijn of heel scherp. Het moet de lezer aan het werk zetten, zodat die alles wat onuitgesproken blijft, voor zichzelf verder invult. 

Enkele voorbeelden:

“We”, liefje? Ik ga alleen hoor. (Renée Wittens)
Met zijn auto keihard langs flitspalen. (Saskia Noort)
Moeder huilt. Vader omhelst de toiletpot. (Martin Bril)
"Schat, ik kom eraan. Welke vertrekhal?” (Kluun)
Oma sloeg. Iedereen zweeg. Papa huilde. (Anna Drijver)
Morgen vertrek ik, zei hij opnieuw. (Anoniem)
 

Reglement

  • Je schrijft een/enkele SWS volgens de definitie van het genre die je hierboven vindt en die we voor deze wedstrijd hanteren. De vormelijke regel van de zes woorden is strikt. We zijn niet op zoek naar oneliners of naar poëzie. We verwachten steeds een verhaal. Taal van de ingezonden SWS: Nederlands.
  • Je stuurt 1 tot maximaal 3 SWS in. Inzendingen met grotere aantallen zullen in hun geheel niet weerhouden worden.
  • Plagiaat is (uiteraard) volledig uit den boze! Wie erop betrapt wordt, gaat er onverbiddelijk uit, ook wat eventuele correcte inzendingen betreft.
  • Inzenden kan via bibliotheek@leuven.be met de vermelding ‘SWS’. Je inzendingen kan je ook op papier afgeven in de hoofdbibliotheek (of een bibliotheekfiliaal). In beide gevallen je naam en je contactgegevens mee indienen!
  • Inzendingen moeten ingediend zijn ten laatste op zondag 14 oktober 2018 om 23:59 uur.
  • Een bibliotheekjury van 5 personen zal de SWS anoniem beoordelen en de winnaars selecteren en rangschikken. Winnaars worden persoonlijk gecontacteerd. De uitslag is definitief en er wordt niet over gecorrespondeerd. Mooie prijzen liggen klaar!
  • De 6 winnende SWS en hun auteurs krijgen bovendien een prominente plaats op de bibliotheekkalender van 2019. De winnende SWS worden begin december ook gepresenteerd in de fictieafdeling van De Bib Leuven.