Feest in de Bib

Oktober betekent Feest in de Bib. En dat is dit jaar niet anders! Kom mee feesten op zaterdag 13 oktober. Ons goedgevuld programma kadert dit jaar volledig in het thema van Duizend-en-één-nacht. Eentje om niet te missen dus. 

Naar aanloop van het feest zetten we onze uitgebreide Duizend-en-één-nacht-collectie (niet alleen de verhalen, maar ook de architectuur en nog veel meer) uitgebreid in de kijker. Zo zit je al helemaal in de sfeer op 13 oktober.   

PROGRAMMA

Oorsprong van Duizend-en-één-nacht [Lezing] 
Kenner van de Iraanse en Perzische literatuur Reza Farnoud vertelt over de geschiedenis van de verhalen van Duizend-en-één-nacht. Een must voor wie meer te weten wil komen over de oorsprong van de vertellingen. Tickets kosten €3 en zijn hier te koop.
14.30 uur, de Bib Leuven Tweebronnen / Auditorium

Buikdansen
Geen Duizend-en-één-nacht-feest zonder buikdansen. Eerst is het tijd voor een demonstratie, daarna ... is het aan jou! Deelname is gratis, maar inschrijven via bibliotheek@leuven.be is verplicht. Vermeld je gegevens en het aantal deelnemers.
14.00 en 15.15 uur, de Bib Leuven Tweebronnen / Young Adults-hoek 

KNT-verhalen
De oorspronkelijke verhalen van Duizend-en-één-nacht waren niet zo onschuldig. Twee vertellers van De Verhalenwerf brengen de KNT-versie. Dat belooft ...
13.45, 14.45 en 16.00 uur, de Bib Leuven Tweebronnen / Zithoek multiruimte

Koerdische muziek 
De Koerdische muziekgroep Nojin zorgt voor de muzikale intermezzo's. 
13.30, 15.00 en 16.15 uur, de Bib Leuven Tweebronnen / Multiruimte

Teatime op Perzische wijze
Perzisch: taal en cultuur zorgt voor een heerlijk kopje dampende thee en een lekker dessertje dat de naam Yakh dar Behesht draagt. Tickets kosten €6 en zijn hier te koop.
15.30 uur, de Bib Leuven Tweebronnen / Fictieafdeling

Henna-tattoos
Laat een henna-handschildering zetten zodat je deze dag voor een paar dagen letterlijk op je meedraagt. 
14.00-16.00 uur, de Bib Leuven Tweebronnen
10.30-12.30 uur, de Bib Leuven Heverlee
14.30-16.30 uur, de Bib Leuven Kessel-Lo
14.30-16.30 uur, de Bib Leuven Wilsele


Boekenverkoop
Natuurlijk is er ook onze gegeerde boekenverkoop. Afgevoerde bibliotheekmaterialen gaan voor 1 euro de deur uit! De ideale gelegenheid om je boekenkast aan te vullen. Cash te betalen. (En pssst, de verkoop duurt uitzonderlijk een week lang! En in de filialen gaat ook een cd-verkoop door. Meer info over de boekenverkoop vind je hier.)
Doorlopend, de Bib Leuven Tweebronnen

Fotohoek
Neem een selfie in onze fotohoek met aangepast decor en leuke attributen of laat je vanaf 14.00 uur fotograferen door onze professional.
Selfie: doorlopend, de Bib Leuven Tweebronnen, Fictieafdeling 
Fotografe Julie Feyaerts: 14.00-16.30 uur, de Bib Leuven Tweebronnen, Fictieafdeling 


Mini-expo's
Je kunt twee mini-expo's komen bezoeken: een foto-expo en een affiche-expo. De foto-expo met foto's van het Museum Kunst & Geschiedenis tonen allerlei Oriëntaalse voorwerpen die perfect in de verhalen van Duizend-en-één-nacht passen. De affiche-expo toont dan weer een paar beelden uit het Stadsarchief van Leuven. 
Doorlopend, de Bib Leuven Tweebronnen 

Voor kinderen
Natuurlijk is er ook feest voor de kinderen. In de Kinderbib lezen voorleesoma’s en -opa’s voor. Je kan er ook knutselen, een gezelschapsspel spelen of de schat van Ali Baba komen zoeken!  
Knutselen, gezelschapsspel en de schattenzoektocht: doorlopend, de Bib Leuven Tweebronnen, Kinderbib 
Voorleesuurtjes:

11.00 uur + 15.00 uur, de Bib Leuven Tweebronnen / Kinderbib
11.00 uur, de Bib Leuven Heverlee
15.00 uur, de Bib Leuven Kessel-Lo
14.30 uur, de Bib Leuven Wilsele
11.00 uur, de Bib Leuven BibliobusDUIZEND-EN-ÉÉN-NACHT
De Duizend-en-één-nacht-verhalen beginnen met een kaderverhaal over koning  Sjahriaar. De koning werd door zijn vrouw bedrogen en omdat hij dat nooit meer wil meemaken, besluit hij om elke nacht met een nieuwe maagd door te brengen en haar de volgende ochtend te vermoorden. Op een bepaald moment brengt hij de nacht door met Sheherazade. Om te voorkomen dat zij ook vermoord zou worden, vertelt ze een verhaal dat eindigt met een cliffhanger zodat de koning het vervolg zou willen horen en haar zou laten leven. Dat doet ze elke avond opnieuw en ze houdt dat duizend-en-één nachten vol. Uiteindelijk is de koning na al die tijd zo van haar gaan houden dat hij besluit om met haar te trouwen.

zaterdag 13 oktober 2018
10.00-17.00 uur
de Bib Leuven
gratis - behalve de Perzische teatime en de lezing