Hoe werkt de catalogus?

Zoek je een bepaald boek? Wil je weten waar de nieuwste thriller staat? Wil je een cd of dvd reserveren? Of, wil je gewoon een overzicht van al het bibmateriaal dat je hebt uitgeleend en weten wanneer alles terug naar de bib moet? Dat kan allemaal in de online catalogus.

Hoe?

Bibmateriaal opzoeken

De snelste manier om te weten of we een exemplaar in onze collectie hebben is om dit op te zoeken in onze catalogus.

  • Ben je in de bib? Klik op het veld 'catalogus' en vul je zoekterm in in het veld 'Catalogus Leuven'. Ben je online? Geef je zoekterm op in het veld 'Zoek in onze catalogus', je wordt automatisch naar zoeken.leuven.bibliotheek.be geleid.
    Je kan zoeken op auteur, titel, deel van een titel of termen zoals “sciencefiction”, “jeugdliteratuur”, “koken”, “Groenland”, “Gouden Boekenuil” ...
  • In de resultatenlijst klik je naast de titel van je keuze op de knop 'Waar staat het?' Een popupscherm vertelt je in welke bibliotheek en op welke plaats je het boek kan vinden en of het beschikbaar is.
  • In de linkerkolom vind je filters om je zoekresultaten nog te verfijnen.

Voor verdere vragen over de catalogus kan je in de catalogus ook op “Help” klikken. Je vindt deze knop rechtsboven op elke cataloguspagina.

Uitleenlijst raadplegen, verlengen en reserveren

Je kan online een overzicht krijgen van al het bibmateriaal dat je momenteel hebt uitgeleend, wanneer je dit terug moet inleveren, of je (nog) kan verlengen en welke exemplaren je hebt gereserveerd. Hiervoor moet je je registreren bij 'mijn bibliotheek'.

Surf naar mijnbibliotheek.be en hou je bibliotheekkaart bij de hand. De website opent in een nieuw scherm.
Heb je al een profiel? Vul dan je e-mail of gebruikersnaam en paswoord in en ga aan de slag.
Ben je nog niet geregistreerd? Dat lukt in vier eenvoudige stappen:

  • Klik onderaan op de pagina op de link 'Maak een profiel aan'.
  • Kies je bibliotheek: typ 'Leuven' in het invulvak en klik op volgende.
  • Koppel je lidmaatschap: vul je bibliotheekkaartnummer (dat staat op je bibliotheekkaart) en je paswoord van je bibliotheekkaart in. (Standaard is je paswoord je familienaam - in een woord en zonder spaties, het veld is niet hoofdlettergevoelig. Toch niet juist? Neem contact op met je bib voor een nieuw paswoord.) Klik op volgende.
  • Maak je profiel aan door alle velden in te vullen, in te stemmen met de gebruiksvoorwaarden en vervolgens op 'profiel aanmaken' te klikken.

Nu kan je gebruik maken van alle catalogusservices.
Wil je graag in een filmpje zien hoe het moet? Kijk dan even op http://issuu.com/debibleuven/docs/mijn_bibliotheek.
Lukt het niet? Een bibmedewerker weet altijd raad!

Reserveren
Het kan gebeuren dat je iets wil uitlenen dat al door iemand anders is uitgeleend. In dat geval doe je er goed aan het te reserveren. Zodra het terug ingeleverd wordt, houden we het voor jou aan de kant. 
Wanneer je in de bibcatalogus een exemplaar opzoekt en je klikt op “Waar staat het?” zie je aan de rechterkant de knop “RESERVEER”. Als je hierop klikt, kom je uit op een bevestigingsscherm en kan je een afhaalpunt kiezen. Je wordt persoonlijk op de hoogte gebracht zodra je exemplaar beschikbaar is.

Verlengen
Om te verlengen moet je op mijn.bibliotheek.be naar “de Bib Leuven” gaan. Hier zie je een overzicht van alle materialen die je hebt uitgeleend. Rechts van elk exemplaar staat een knop waarmee je kan verlengen. Je kan maximaal twee keer verlengen.
Verlengen lukt niet als iemand het materiaal reserveerde of als de inleverdatum voorbij is.