Expo Micro vs Macro

Van 30 maart tot 21 april kun je in de Bib terecht voor de expo 'Leven met kanker'. 'Leven met kanker' is een audiovisuele tentoonstelling van de hand van Iwona Pom, graphic en motion designer. Het is een samenwerking van de Bib Leuven met Levensloop, Imec, LKI Kankerinstituut en Leitmotif. 
 

Finissage 


Op 21 april om 14 uur wordt de expo feestelijk afgesloten met een aantal interessante sprekers. Iwona Pom geeft een korte toelichting bij de expo, waarna professor Johan Swinnen het woord neemt. Daarna heeft Jan Cumps het over 'Kanker in het stripverhaal', waarna Hugo Lachi afsluit met een voorstelling van Levensloop. 


De lange tocht (Johan Swinnen)

Prof. Johan Swinnen is kankeronderzoeker aan het Leuvens Kankerinstituut. Zes jaar geleden kwam de ziekte plots heel dichtbij toen bij zijn zoon Pieter een hersentumor werd vastgesteld. Johan beloofde om van Leuven naar Compostela te lopen als zijn zoon de ziekte zou overleven. Afgelopen zomer heeft hij die belofte mogen waarmaken. Met meer dan 850 brieven van en voor kankerpatiënten in zijn rugzak stak hij een hart onder de riem van vele mensen. Johan vertelt over zijn lange tocht als kankeronderzoeker en als papa van een kankerpatiëntje. Aan de hand van foto’s en filmfragmenten neemt hij ons mee op weg naar Compostela. Hij leest enkele brieven voor uit zijn boek “de lange tocht” en schetst hoe het kankeronderzoek ook een lange weg aflegt. Zijn voordracht inspireert en brengt hoop ‘Als we echt willen, kunnen we veel bereiken, en kunnen we van kanker een controleerbare ziekte maken’. 


Strips, angst en schoonheid. Van Gasthuisberg tot Compostela (Jan Cumps)

In de lezing behandelt Jan Cumps enkele belangrijke stripalbums waarin kanker een (vaak uitgebreide) rol speelt, met daarbij de nadruk op het feit dat - allicht onverwacht - humor in die beeldverhalen vaak prominent aanwezig is in woord en beeld. Enkele voorbeelden: Judith Vanistendael Toen David zijn stem verloor, Ernst & Zidrou Boule à zéro (vertaald als Kale kop), Magalie Lameloise Et puis j’ai eu un cancer de sein, David Small Stitches. A Memoir (vertaald als Sprakeloos: herinneringen), Joris Vermassen Het Zotte Geweld en verder twee recente voorbeelden in het Nederlands: Willem Ritstier, Wills kracht en Aspe & Marec, Bea. Afscheid van een Muze. Om te eindigen vermeldt Cumps kort enkele stripalbums die - in mindere of meerdere mate - de tocht naar Compostela als onderwerp hebben, zoals Judith Vanistendael, Pelgrim of niet? Een voetreis naar Santiago.

vrijdag 30 maart 2018 tot zaterdag 21 april 2018
de Bib Leuven